32

Kaip sukurti superblogą?

2012/02/02 Autorius Kategorija Apie Blogus, Socilaliniai tinklai

Neseniai aprašiau sėkmingą blogerį Pete Cashmore. Dabar mano dėmesį patraukė naujas ir įdomus reiškinys - blogerių susijungimas į vieną superblogą. Mintį pamėtėjo ne kas kitas, o vyno ir socialinio marketingo guru Gary Vaynerchuk  viename iš naujausių video blogo įrašų.
Mintis paprasta: sakykim, 3 Lietuvoje aukščiausią reitingą turintys maisto blogeriai ar blogerės, tokie, kaip Beatos virtuvė ir kiečiausi skoniublogas.lt (irgi beveik superblogas) rašytojai, susijungia į vieną superblogą ir į savo būrį priima 1-2 aukščiausiai reitinguojamus vyno ir alaus, pvz tikrasalus.lt, blogerius. Susidaro naujas maisto, vyno ir alaus superblogas. Šis naujas darinys šokteli į populiarumo aukštumas, pritraukia krūvą unikalių lankytojų ir susirenka reklamos litus.
Kadangi superblogas tampa populiariu, norinčių reklamuotis, arba kitaip perkančių reklaminį plotą atsiranda pakankamai. Iš reklamos gautų litų taip pat daug, užtenka visiems superblogo rašytojams.
Man atrodo, kad Lietuvoje sunku rasti kelis populiarius vienos srities blogus, išskyrus maisto, ar elektronikos, nes paprasčiausiai nėra daug rašytojų arba į bloginimą nežiūrima kaip į verslą.
Panašų į superblogą reiškinį sukūrė lietuviški blogeriai. Tai - fwd.lt. Kaip supratau, jiems svarbiau išpopuliarėti kiekvienam atskirai, t.y. išgarsinti savo asmeninį brandą, arba pritraukti lankytojų srautus į asmeninius blogus, nei užsidirbti, nes 15 susijungusių blogerių daug neuždirbs lietuviškoje erdvėje, jeigu visiems padalinsi iš blogo uždirbtą pelną.
Minėtame lietuviškame superbloge galime rasti naujienų apie elektroninius įrenginius, naujas programas ar net dizainą. fwd.lt - geras lietuviško superblogo pavyzdys, nors aš maniau, kad jis greit suirs dėl nesutarimų kaip pasidalinti reklamos litus, ar nesuderinamų asmenybių.
Vox Media subūrė 12 stipriausių skaitmeninius įrenginius aprašinėjančių asmenybių į theverge.com ir taip sukūrė daug unikalių lankytojų pritraukusį ir per labai trumpą laiką išpopuliarėjusį superblogą. Vox Media suprato, kad toks verslo modelis veikia, ir jį nukopijavo, jau subūrė 4-5 stipriausius video žaidimų blogerius. Superblogas startuos šiemet. Tiksli data neskelbiama.
Superblogų kūrimas yra įmanomas, nes reikia labai mažos investicijos, o pelnas pakankamai greitas. Sukurti interneto svetainę yra labai pigu, lyginant su laikraščio, ar žurnalo išleidimu. Sakykime , prieš 10-15 metų norėdami išleisti nišinį žurnalą, kaip, pavyzdžiui, maisto gaminimas, ar krepšinis, pasitelkę 5 geriausius tos srities žurnalistus, negalėtume to padaryti dėl per didelės leidinio kainos. Paprasčiausiai toks žurnalas neatsipirktų.
Mano anksčiau minėtas socialinės komercijos guru Gary Vaynerchuk, mano, kad ateityje matysime daugiau superblogų. Aš sutinku su jo nuomone, tuo labiau, kad ši naujovė puikiai įsitvirtina Lietuvoje.

Kaip manote, apie ką rašantys blogeriai susiburs į kitą lietuvišką superblogą?

 

Panašūs straipsniai:

Tags: , , , , , ,

  • http://www.giedresblogas.lt/ Giedre

    Superblogas visų pirma naudingas skaitytojams. Jeigu gerai, kokybiškai pildomas, čia galima rasti daugiau ir įvairiapusiškesnės informacijos, be to, dėl daugiau autorių jis gali būti atnaujinamas greičiau ir operatyviau. O dėl uždarbio… Manau, kad gerai padarytas produktas gali atnešti neblogą uždarbį net ir Lietuvoje, kur mažesnė rinka.

    • Anonimas

       vienoj vietoj galima rasti daugiau įdomių straipsnių. Vienam blogeriui sunku kelis straipsnius parašyt per dieną, šita problema irgi dingsta kuriant superblogą, keli žmonės daugiau turinio sukuria. Žodžiu visiems yra naudos iš apsijungimo.

  • http://eitne.lt/ Marius

    Toks superblogas yra Eitne.lt, kur susibūrę per 20 rašytojų, rašančių įvairiomis gyvenimiškomis temomis - apie šeimą, vaikus, rankdarbius ir t.t.

    • Anonimas

       Eitnė kitas modelis. Jiems rašo norintys išgarsėti. Kaip supratau, ten parduotuvės puslapis, turintis blogą. Jie priima norinčius rašyti.
      Man atrodo, kad superblogai yra kai susiburia keli aukščiausiai reitinguojami blogeriai į vieną vietą ir visi lygiomis teisėmis rašo.

      • http://seku.lt maruxz

        Bet kuris blogas, aprašinėjantis tam tikras komercines prekes ar paslaugas rizikuoja būti apšauktas priklausomas tam tikrai verslo struktūrai. Eitne.lt gimė kaip parduotuvės blogas, bet tie žmonės, kur ten rašo toje parduotuvėje nedirba ir net nėra apsipirkę. 

        Jei mąstysim taip, kad turi nemokamai susirinkti patys geriausi blogeriai, tai tada FWD bus pirmas ir paskutinis toks atvejis Lietuvos rinkoje, kuri yra per maža pelningam žiniasklaidos verslui. Bet ir pats minėjai, kad ten žmonės susirinko pasireklamuoti, savo vardą padaryti žinomesniu. 

        • Anonimas

          tai visi rašydami siekia kažkokios naudos, nebūtinai tiesioginio pelno. Svarbu, surinkti kuo daugiau „akių“, o monetizuoti tada problemų nebus. Aš galvojau, kad fwd ilgai netrauks, kaip tik dėl perdaug skirtingų blogerių tikslų. Pasirodo blogas puikiausiai veikia, manau, kad dėl to, kad trūko erdvės būti išgirstiems. Kiekvienam atskirai populiarėti pasirodė perdaug darbo.

      • http://insaider.lt/ Tomas

        Pritariu. Pvz.: fwd rašo daugiau ar mažiau besidomintys IT blogeriai, o eitne kolektyvas labai margas. Nuo mamų iki vaikų :)

        • Anonimas

           nu jo eitnėje galima rasti straipsnių įvairiom temom. Ten rašo įvairūs žmonės, manau nebutinai turintys įtakingus tam tikros srities blogus.

          • http://www.giedresblogas.lt/ Giedre

            Taigi, superblogą gali sudaryti tik patys geriausi blogeriai?

            • http://insaider.lt/ Tomas

              mano nuomone jei ne patys geriausi, tai bent jau vienos srities blogeriai.

      • http://30dienu.lt/ Dainius

        Frogsign, ne, tai ne parduotuvės blogas :) Tai tiesiog internetinis užutekis mamoms, namų šeimininkėms, tėvams ar šiaip besidomintiems lavinimu, auklėjimu, interjeru ir panašiai.

        • Anonimas

           hmm… girdėjau gandus, kad blogas sukurtas parduotuvei reiklamuoti. O kaip buvo iš tikrųjų? Geras galima tiesiai iš pirmų lūpų sužinoti

          • http://30dienu.lt/ Dainius

            Frogsign,
            praleidai esminį žodelį _buvo_. Tačiau nuo to laiko viskas pasikeitė ir blog’as po truputį mutuoja į portalą. Šiai dienai eitne.lt - savarankiškas darinys.

            • Anonimas

               nu taip ir maniau, kad eitnė ne superblogas, o teminis portalas. Truputį kitoks darinys.

  • http://seku.lt maruxz

    Dar vienas superblogas yra specializuotas tinklaraštis apie „Debesies“ technologijas „įDebesis“ - idebesis.bridge2cloud.lt Čia rašo apie 10 autorių. Tiesa, čia jau IT tematika.

    • Anonimas

       Čia radau įdebesis aprašymą, kur ir tu tarp autorių :) lyg ir. :

      Tinklaraštyje publikuojami įrašai nuo praktinių debesų kompiuterijos
      paslaugų bandymų iki aktualiausių technologijų naujienų. Taip pat
      ketinama rengti interviu su įvairių įmonių vadovais apie požiūrį į
      technologijas ir jų suteikiamas galimybes verslo plėtrai.

      Siekiant, kad tinklaraštyje būtų kuo įvairesnių įrašų debesų
      kompiuterijos tema, nuomonėmis kviečiami pasidalinti tiek IT
      specialistai, tiek nepriklausomi tinklaraštininkai.

      Čia firmelės blogas. Manau, kad šitie rašytojai susibūrė už atlyginimą, kiti įmonės darbuotojai. Gal ir galima superblogu pavadinti, jeigu laikysime, kad superblogas, kai keli rašytojai susijungia. Nemanau, kad jie visi vienos srities specialistai, rašo lygiomis teisėmis ir ar išvis jie visi prieš tai turėjo blogus…

      • http://seku.lt maruxz

        Aš ten rašau už pinigus, kaip ir kiti autoriai. BlueBridge darbuotojų ten yra mažuma. Buvau susitikęs daugumą blogerių ir patikėk, blogus jie turi, yra skirtingų sričių specialistai. Tik jų sritys ne „Apie viską“ ir ne „Apie maistą“ arba „apie telefonus“ :)

        Šio blogo tikslas yra daugiau edukacinis - populiarinti „debesies“ technologijas, aiškinti žmonėms, kas tai yra. Kaip veikia verslo mechanizmas irgi nesunku suprasti. Įdomu tai, kad apie Bridge2Cloud paslaugą ten mažiau rašoma nei FWD apie Samsung produkciją…

        • Anonimas

           man patinka, kad tokių blogų kaip Bridge2Cloud daugėja. Protinga marketingo strategija. Tik video trūksta :) , nes aš mielai ir  video blogus žiūrėčiau jei sritis įdomi. Mano blogas irgi iš dalies edukacinis, bet aš labiau linkęs eksperimentuoti ir įvairias strategijas bandyti. Pelnas iš blogo kolas nedomina, todėl rankos įvariems eksperimentams atsiriša.

    • http://insaider.lt/ Tomas

      jo nelaikyčiau super blogu, man tai labiau kvepia tiesiog komerciniu projektu.

      • Anonimas

         jeigu, superblogas, tai kai keli blogeriai susiburia ir rašo tam tikra sritim, tai galima vadinti superblogu. Tik, kad Bridge2Cloud rašytojai už tai gauna tiesioginį pelną.

  • http://insaider.lt/ Tomas

    Mano šališka nuomonė apie FWD, jog mūsų pagrindinis tikslas nėra pinigai, kuriuos pasidalintume. Juk visi daugiau ar mažiau turime savo pajamų šaltinius ir tikrai ne dėl pinigų ar kitų komercinių tikslų susibūrė komanda.

    • Anonimas

       manau, kad dėl netiesioginio uždarbio susibūrė blogeriai į fwd, svarbiau išpopuliarėti kiekvienam atskirai. Kai rašo keli žmonės, šansai, kad būsi pastebėtas didesni.

      • http://insaider.lt/ Tomas

        o jei rašai vienas šansai labai dideli :) viskas priklauso nuo to, ką ir kaip rašai. Gali vienas rašyti, gali komandoje, bet jei rašyti prastai, nebusi pastebėtas nei kolektyve, nei kaip blogo autorius.

        • Anonimas

           superblogai pavadinimas ir pasako, kad stipriausios tam tikros srities asmenybės. Jeigu srityje nėra daug ir gerai rančių, susiburia visi norintys, ar panašiai. Tada blogo kokybė būna kitokia.

  • Povilas

    Superblogo kūrimo problema - komandos valdymas. Tiek koordinavimas dėl rašymo, tiek paskatinimai, tiek dalybos potencialių pinigų ar kitų naudingų dalykų. FWD.lt atveju esu idėjinis lyderis ir bandau viską sukoordinuoti, bet tikrai ne visada pavyksta - visgi tai nemažas darbas, ypač turint omenyje, kad, kaip Tomas jau minėjo, rašome ne dėl pinigų - bent kol kas.

    Ta prasme, sukurti superblogą nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti. O jį ilgai išlaikyti, kad visiems komandos nariams būtų gerai - jau menas :)

    • Anonimas

       amerikietiškam pavyzdyje aprašiau kaip media kompanija subūrė geriausius vienos srities blogerius ir paskui perkopijavo modelį. Jie, turbūt, turi visą komandą kordinavimo reikalams. FWD situacija kitokia. Teks kitokį modelį pritaikyti.

  • Bagmamka

    neturiu savo blogo (išskyrus  scribd.com vieną) nei normalios svetainės, nes nesu specialistė. bet manau, kad superblogai palieka šešėlyje autorius. užsisakinėjau RSS iš mėgiamų blogų, ir iš šio taip pat. paskui autoriai „susiliejo“, bet fwd.lt - geras. tik autorių ne visada pastebiu gal kas ir teisus, kad tai gali iširti, kur kompanija, ten neišvengiami nesutarimai. tai pasireiškia net forumuose (geriau jų nereikia). vienam sunkiau dirbti, bet geriau 1 gera naujiena per mėnesį, negu srautas, kuriame pasimeti ir tiesiog nebeskaitai. autorių tuo labiau neįsidėmėsi, nebent tik tą vieną superblogą ir tenagrinėji. čia žiūrint kas ko siekia: populiarumo, pinigų ar altruistiško žinių pateikimo.

    • Anonimas

      nebūtina būti specialistu, kad rašytum blogą, aš rašau apie tai kas labiausiai patinka. O dėl autorių nuėjimo į šešėlį, viskas priklauso nuo asmenybės stiprumo. Manau, kad, pvz., Užkalnis būtų bet kokiam bloge pastebėtas, išsiskiria rašymo stilius ir t.t.
      Blogeriai rašo savo nuomonę, ar dėsto požiūrį į kokį nors įvykį. Jeigu rašysi kaip reporteris tavęs niekas neprisimins.

  • http://30dienu.lt/ Dainius

    Frog, reklamos litai - tai mažiausia dalis, ką galima uždirbti iš blog’o. Kaip tik ruošiuosi apie tai parašyti straipsnį - galėsiu pasidalinti, kai jau bus gatavas.

    • Anonimas

       iššaukiančiai ir drąsiai čia parašei, lauksim kažko įdomaus apie praturtėjimą iš interneto