Ką reikia žinoti apie gartraukius?

Virtuviniai gartraukiai būna montuojami ir nemontuojami. Atskirai rengiami modeliai dažnai vadinami kamino tipo gartraukiais. Tokie įrenginiai gali būti tvirtinami prie lubų arba prie sienos. Kamino tipo gartraukiai panašūs į nupjautą kūgį, pusiau kūgį su stikliniais arba grotelių sparnais arba į piramidę.  Patogūs į baldus montuojami gartraukiai – net ir labai sudėtingus modelius galima paslėpti kabinamoje spintelėje. Kad ir kaip atrodytų gartraukiai, svarbiausia jų paskirtis – traukti garus, valyti orą ir saugoti baldus nuo suodžių.  Gartraukius, skirtus pakabinti po spintele, galima kabinti ir atskirai. Jų pagrindinė ypatybė – maži gabaritai, todėl jie idealiai tinka mažesnėms virtuvėms, kuriose nereikia galingo gartraukio.

Paslepiami gartraukiai – tai yra vadinamieji gartraukiai-spintelės, kuriuos reikia įmontuoti į spintelę. Labai dažnai jie yra naudojami kaip ir skirtieji pakabinti po spintele. Šie modeliai taip pat yra nedideli. Paslepiami gartraukiai gali būti spintelės-stalčių tipo, t. y., visiškai paslepiami, arba iš dalies paslėpti, kurių variklis ar ventiliacijos anga yra paslėpta spintelėje.

Gartraukiai – salos, šio tipo gartraukiai yra montuojami tiesiog ant lubų ir yra vadinamojoje saloje kartu su šildymo plokšte. Šie gartraukiai atrodo labai gražiai, yra labai galingi, tačiau gana brangūs. Juos verta įsigyti, kai virtuvė yra gana didelė, o šildymo plokštė yra patalpos viduryje.

Kamininiai gartraukiai  – šie gartraukiai yra kabinami prie sienos. Jie turi specialų kaminą su ventiliacijos anga ir paslėptu varikliu. Tai labiausiai paplitęs sprendimas Lietuvos virtuvėse.

Kertiniai gartraukiai  – šie gartraukiai yra panašios konstrukcijos kaip ir kamininiai, tik jie montuojami virtuvės kampe. Jie tinka tiems, kurių virtuvėje nedaug vietos.

Universalūs gartraukiai – universalūs gartraukiai, tinka įvairiose virtuvėse. Jie gali būti montuojami ir po spintele, ir atskirai. Dėl šios priežasties jie yra labai populiarūs. Gartraukiai gali tik siurbti orą arba užtikrinti jo cirkuliaciją. Jei oras tik išsiurbiamas, jis išvedamas už patalpos ribų ir jį valo tik riebalų filtras, kuris paprastai turi užsiteršimo indikatorių, pranešantį, kada reikia keisti filtrą. Jei užtikrinama oro cirkuliacija, oras dar papildomai pereina per aktyvintosios anglies filtrą, kuris sugeria nemalonius kvapus, ir tik tuomet grįžta į virtuvę.

Šiuolaikiniai gartraukiai turi kelių rūšių filtrus. Riebalus sugeriantis filtras neleidžia oro traukimo vamzdžiams ir gartraukiams užsiteršti iš vidaus. Tokie filtrai gaminami iš metalo, aliuminio arba plieno. Kartais riebalus sugeriantys filtrai gaminami iš akrilo, tačiau jie gali užsidegti. Ko gero, patogiausi yra metaliniai filtrai. Šie filtrai yra daugkartiniai, lengvai nuimami, juos labai paprasta prižiūrėti – tereikia kartais plauti šiltu vandeniu su indų plovikliu, galima plauti ir indaplovėje. Papildomi anglies filtrai rengiami gartraukio viduje. Jie sugeria kvapus gartraukiui veikiant recirkuliacijos režimu. Tokie filtrai gali būti naudojami pusantrų metų. Vis dėlto, jeigu labai dažnai maistą gaminate riebaluose, tai anglies filtrą reikia keisti jau po pusmečio.

https://www.mediashop.lt/buitine-technika/imontuojama-technika/gartraukiai 

Kodėl būtinas virtuvėje gartraukis?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *