35

Geras komentaras ir tu - blogeris žvaigždė

2011/05/19 Autorius Kategorija Apie Blogus

Vienas veiksmingiausių būdų išpopuliarinti savo blogą yra parašyti gerą komentarą po patikusiu staipsniu, pridedant nuorodą į nuosavą blogą.
Straipsnio, po kuriuo parašomas komentaras, autorius gauna vertingą įvertinimą, o komentatoriaus blogas, jei paliekama nuorodą į asmeninį blogą, tampa žinomesnis.
Taip laimi abu - straipsnio autorius ir komentatorius.
Reikia pažymėti, kad ne visi komentarai būna vienodai vertingi.

Taigi, kaip parašyti puikų komentarą?

  1. Parašyk kažką vertingo atsižvelgdamas į komentuojamą straipsnį. Komentaras: „Puikus straipsnis, taip ir toliau“ nėra prasmingas. Taip pat, kaip ir kartoti kitus, jau parašytus komentarus, vien tam, kad populiarintume savo blogą nėra gera mintis. Neverta komentuoti, jei nesupranti straipsnio arba nesi įsigilinęs į aprašomą temą, nes gali susilaukti neigiamų atsakymų iš kitų komentatorių ar paties autoriaus.
  2. Stenkis palikti komentarą po straipsniu, pastarajam tik atsiradus. Jei įrašas įdomus, komentuojama daug. Kas iš mūsų gali pasigirti perskaitęs, pvz., 45 komentarą?
  3. Nepersistenk su savireklama. Užtenka vienos atgalinės nuorodos (back link) į tavo blogą, geriausiai įvestos registruojantis komentarui. Rašydami komentarą stengiamės sukurti vertę komentuojamam straipsniui. Jei komentaras prasmingas, tai geriausia reklama, nes kiti komentatoriai susidomės tokio komentaro autoriumi.
  4. Konstruktyvi kritika yra tai, ko autorius tiksi rašydamas straipsnį. Galime protigai kritikuoti straipsnyje išdėstytas mintis. Juk tai padeda tobulėti, suteikia komentuojamam straipsniui vertės.
  5. Teisingus klausimus užduoti naudinga. Jeigu nesutinkate su autoriaus išsakytu požiūriu, geriausias komentaras yra užduoti klausimą. Taip autorius ir kiti komentatoriai bus įtraukti į įdomų pokalbį ir išaiškės kitas, galbūt teisingas požiūris. Gali būti, kad autorius yra autoritėtingas, todėl komentatoriai besąlygiškai su juo sutinka. Protingų klausimų uždavimas gelbsti ir tokioje situacijoje.
  6. Reputacija yra svarbiausia dabartinėje socialiai interkatyvioje visuomenėje. Todėl jeigu paliksime komentarą tik dėmesiui pritraukti, reputacijai pakenksime. Teisingas būdas save, arba savo blogą interaktyviai populiarinti yra parašyti apgalvotą komentarą, pridedantį vertės komentuojamam straipsniui.
  7. Komentaras turi būti trumpas, su išplėtota viena, svarbiausia mintimi. Jeigu, turime daug pasakyti komentuojama tema, galime parašyti pilną straipsnį savo bloge. Pakankamai sunku sukoncentruoti dėmesį ir perskaityti vieną straipsnio ilgio komentarą, kai jis įterptas tarp keleto kitų.
  8. Labai naudiga perskaityti komentarą prieš spaudžian „komentuok“ mygtuką. Taip ištaisomos gramatinės ir loginės klaidos bei lieka laiko pagalvoti, kaip parašytas komentaro tekstas paveiks komentuotojo reputaciją.

Tags: , , , , ,

  • http://insaider.lt Tomas

    Tai tu kaip komentavimo žinovas tikriausiai komentuoji per visus blogus iš eilės ir bandai reklamuoti savo blogą? :)

  • frogsign

    o taip, kaip ir mes visi. Aš komentaru pridedu vertės prie autoriaus straipsnio. O tu šįkart sėkmingai ant 2 punkto sudirbai :)

  • http://insaider.lt Tomas

    Tai kaip suprantu jau nekarta praturtinai mano straipsnius :) didelis dėkui

  • http://aprasymas.lt Marius

    Puikus straipsnis! Norėčiau paklausti autoriaus nuomonės, dėl kai kurių komentarų plonybių.

    Kaip pasirašyti po komentaru?
    - Vardu (pavyzdžiui, Marius)
    - Nicku (pavyzdžiui, maruxz)
    - Savo blogo keywordu (pavyzdžiui, Produktų aprašymas)
    - Vardu ir skliausteliuose blogo pavadinimu (pavyzždiui, Marius (Aprasymas.lt))
    - keiksmažodžiu (pavyzdžiui daunas arba bybys)

    Juk tai irgi būdas reklamuoti savo blogą.

    Ar naudoti vieną el. pašto adresą, o gal įmesti kokį išgalvotą? O gal naudoti tik tą, kuris susietas su blogo Gravataru su logotipu?

    Ar verta trollinti blogo komentaruose?

    Padiskutuokim…

  • frogsign

    aš visada pasirašau niku kuris sutampa su blogo pavadinimu. Palieku savo veikiantį e-mailą susietą tu gravataru ir e-maile yra mano tikras vardas. Taip pat prirašau blogo adresą, jeigu tam yra skirtas laukelis prie komentaro.
    Man svarbi reputacija ir todėl komentarus stengiuosi rašyti į temą ir be back linkų į savo blogą pačiame komentare.
    Jeigu vardo laukelyje paliksi keiksmažodį pvz. „debilas“, dėmesį, bent trumpam, atkreipsi. Turbūt, viskas priklauso nuo to, kokiu tikslu rašai komentarą.

  • http://www.giedresblogas.lt Giedrė

    Sakyčiau, tai, kaip pasirašysi, lemia komentavimo tikslas ir komentaro tekstas. Norintis reklamuoti produktą, gali rašyti jo pavadinimą (bet, bijau, kad taip rizikuoja būti nuspaminti :) ), norintys pareklamuoti blogą, rašo nick’ą, ar blogo pavadinimą, šiaip norintys pasireikšti - rašo vardą, norintys pakomentuoti piktai ir/ar kvailai rašo keiksmažodį. Žodžiu, viskas priklauso nuo kiekvieno sugedimo lygio.

  • frogsign

    Čia taikliai parašei. Kiekvienas komentaras yra parašytas kažkokiu tikslu. Nuo to ir priklauso, kaip pasirašom po komentaru ir kokius duomenis apie save pateikiam prie komentaro.

  • http://leolenox.wodrpess.com Leo Lenox

    Nachuj… Man atrodo, aš kaip reikalas sugedęs.

  • frogsign

    respektas, tu drąsus. O kokiu tikslu parašei komentarą? Įdomi motyvacija

  • http://www.giedresblogas.lt Giedrė

    Kadangi panaudotas nick’as, reiškia, tikslas - populiarinti blogą. Tekstas rodo, kad tikslas pasidergit.
    O išties - nepiktai (tikiuosi) pasišaipyti iš mūsų.

  • frogsign

    jei prie komentaro pridedamas e-mailas su gravataru ir nuoroda į blogą, reiškia, kad komentatorius atsakingas už tai ką parašė

  • frogsign

    matyt, tas kas sugalvojo blogus ir numatė, kad komentavimas yra naudingas tiek komentuotojui, tiek komentatoriui. Gaunasi tinklas neformalus, tiesioginis informacijos apsikeitimas kai nebereikia 3 asmens redaguojančio informaciją.

  • http://mishraine.livejournal.com/ Njaalkeme

    Kadangi komentarus rašau tik tuose bloguose, kuriuos pastoviai skaitau, tai ir komentarai neretai būna iš serijos „užsidėjau pliusiuką, kad manęs nepamirštų, net jei realiai neturiu ko pasakyt“.
    Va kaip dabar. :)

  • frogsign

    tai tu iš tų komentatorių, kur labiau reklamuoja savo blogą, nei duoda naudos straipsnio autoriui

  • http://mishraine.livejournal.com/ Njaalkeme

    Hmz, tame ir reikalas, kad reklamuot nenoriu nieko, nes tai, ką rašau, yra ir gali būti įdomu tik ganėtinai siauram draugų ratui. Jei įdedu atgalinį linką, tai tik su ta mintim, kad „galbūt kam nors kada nors ko nors prireiks, ir nebus, kaip kitais kanalais susisiekt“. Atsarginis variantas.
    Ar naudos neduodantys komentatoriai turėtų apskritai susilaikyti nuo komentarų rašymo?

  • frogsign

    jei komentvimas padeda nepulti į depresiją ar suteikia džiaugsmo, komentuoti galima ir anonimiškai :)

  • http://mishraine.livejournal.com/ Njaalkeme

    Anonimiškai neįdomu gi. Reikia, kad atpažintų, jog čia „tas padaras“ :) Čia tas pats, kas sveikintis prasilenkiant su kaimynais.

  • http://www.laimeskudikis.lt/ Ieva

    Pati, kai pradėjau rašyti blog’ą irgi apie tai galvojau - kad komentavimas kitur gali būti naudingas abiems pusėms. Tačiau komentuoju gana retai, mat pataikau dažniau ant tokių straipsnių, kur apart „puikus straipsnis“ ir „visiškai sutinku su autoriumi“ nebėra ką pridurti O mielai padiskutuočiau…

    Taip išeina, kad daugiau pakomentuočiau skaitydama ne bendraminčių tinklaraščius, o kitaip mąstančių, kitkuo besidominčių

    Ar nesusiduriat su tokia problema? Jei taip - tai kaip ją sprendžiat, ar nesprendžiat, ir komentuojat retai, kaip ir aš?

  • frogsign

    Hmm… jei supranti apie ką eina kalba ir tema įdomi, ką pasakyti tikrai rasi. Lengviausia yra parašyti, kad straipsnis patinka. Tačiau jei esi cool blogeris nuomonė ir požiūris į dalykus vykstančius aplink būtinas.

  • http://www.laimeskudikis.lt/ Ieva

    Na taip, bet vis tiek lengviau yra kai turi kur paprieštarauti, nei kai sutinki. :) Kartais žinoma gali papildyti, pridurti kažką, ar užduoti gerą klausimą, tačiau kalbant apie kokybiškos diskusijos gimimą - dažniau tai įvyksta kai yra argumentai ir kontraargumentai.

    Savo blog’e irgi pastebiu, kad dažniau daugiau komentarų sulaukia ne tie įrašai, kur kažkokie patarimai, pranešimas apie renginį, o tie - kur mano subjektyvi nuomonė :) Žmonės tada dalinasi savo nuomonėm, diskutuoja. :) Na bet gal dar per mažai rašau, ir čia tik sutapimai, o ne realios tendencijos, laikas parodys :)

  • frogsign

    Visada tenka rinktis, rimta tema ar populiari. Nuo to labai priklauso komentatorių skaičius. Tenka pripažinti, kad svarbiausia, sau atsakyti, kokiu tikslu blogas rašomas.

  • http://www.komiksai.com Exuss

    O jeigu mano puslapis, į kurį noriu pritraukti lankytojų, visai nesusijęs su straipsniu po kurio rašau komentarą?
    Tai pasakok nepasakojęs anekdotų :)

  • frogsign

    aš komentuoju po tokiais straipsniais, kuriuos suprantu. Na, o dėl lankytojų tai jie nežinos spausdami ant tavo nuorodos, kokiom temom rašai. Čia labiau lankytojo dėmesio bloge išlaikymo klausimas.

  • http://insaider.lt Tomas

    Aš tikriausiai darau klaidą visur rašymas savo vardu, nes tų Tomų pilnas internetas, bet mano gravataras - mano blogo logo, tai du kartus kartotis tikriausiai nebūtina?

  • frogsign

    sutinku, kad neidomu, tada teks rizikuoti atskeidžiant tapatybę

  • frogsign

    Jo, tave galima iš gravataro pažinti. Geras, brando stiprinimas padeda prisiminti, kad čia, tas Tomas, Insaideris

  • http://insaider.lt Tomas

    Tai kaip patartum rašytis komentaruose? Tomas ar Insaider? O gal išvis Tomas Morkūnas arba Tomas Insaideris?

  • frogsign

    Aš pasirinkau blogus komentuoti su frogsign ir gravataru suasocijuotu su e-mailu, kuriame yra mano tikras vardas ir pavardė. Taip pasirinkau todėl, kad mano asmeninis vardas nesvarbu, o mano brandas frogsign. Aš pastarajį ir populiarinu. Jei tavo tikslas panašus, tada geriau Insider ir gravataras. Jei svarbu ir vardas šalia brando, tada gravataras, kuriame yra brando pavadinimas ir Tomas. Viskas priklauso nuo to, ką nori išpopuliarinti.

  • http://www.prodesign.lt Ruslanas

    Taktika ne nauja, bet šeip visi bus patenkinti ir svetainės savininkai, ir komentatoriai, daugiau nuomonių, komentarų, aš visada apsilankau komentatorio puslapyje, gal ką įdomaus rasiu, gal šeip :) Va praeivis jei nepakomentuotų net ir nesužinočiau apie jo blogą, dabar užeinu kartais pažiūrėt ką geresnio parašė :)

  • http://www.prodesign.lt Mu

    Puiki idėja ! :)

  • frogsign

    Ačiū, tikrai vertės straipsniui pridedantis komantaras

  • frogsign

    puiku, kad apsilankai ir komentuoji. Nuo komentaro teksto dažnai priklauso požiūris į komentartorių ir ar bus noro apsilankyti jo bloge.

  • http://megejai.ucoz.com/ bgmmk

    dėl 5 punkto. įdomu, kaip tą klausimą užduoti protingai ir teisingai, jei norint teisingai klausti, reiktų žinoti bent didesnę atsakymo dalį. tai kam tada klausti?

  • frogsign

    5 puntas sako: „Teisingus klausimus užduoti naudinga. Jeigu nesutinkate su autoriaus išsakytu požiūriu, geriausias komentaras yra užduoti klausimą. Taip autorius ir kiti komentatoriai bus įtraukti į įdomų pokalbį ir išaiškės kitas, galbūt teisingas požiūris.“

    Gerai būtų žinoti ne didesnę atsakymo dalį, bet išmanyti aprašomą sritį.

  • http://www.kaunozinios.lt/naujienos/geras-komentaras-ir-tu-%e2%80%93-blogeris-zvaigzde_42974.html Geras komentaras ir tu – blogeris žvaigždė | Kauno Žinios

    [...] Originalus įrašas tinklaraštyje frogsign.lt [...]