3

Kas svarbiausia kuriant minimalistinį dizainą?

2011/04/01 Autorius Kategorija Dizainas

Internete susiduriame su didžiuliais informacijos kiekiais, spalvomis ir ryškiais paveikslėliais perkrautu dizainu. Tokiomis sąlygomis naudingos informacijos paieška užtrunka dėl dėmesio nukrypimo į nesvarbias detales. Susipainioti pasidaro lengviau. Tokioje situacijoje paprastumas tampa labai svarbiu.
Naudojant mažiau dizaino elementų sukuriame įsimintus ir vartotojo patirtį supaprastinančius interneto puslapius. Dėmesys krypsta į turinį. Navigacija tokiame puslapyje tampa paprastesnė. Laiką, kurį švaistome spalvų derinimui arba gausybei  paveikslėlių apdirbti, skiriame vartotojo patirčiai interneto puslapyje lengvinti. Galime sutelkti dėmesį į šriftus, navigaciją.
Minimalistinis dizainas turi daug laisvos erdvės. Joje - tik svarbiausi elementai. Kai supa erdvė, turinys tampa svarbiausiu puslapio elementu ir pasidaro lengvai suprantamas.
Kada pašalinami nereikalingi elementai, tipografija (typography) dizainą padaro profesionaliu. Šriftai ir tai, kaip jie išdėstyti, sukuria internetinės svetainės asmenybę.
Dažnai manoma, kad minimalistinis dizainas susideda tik iš baltų ir juodų atspalvių. Jei reikia, pridedama ir kitų spalvų. Dažniausiai užtenka dviejų-trijų. Spalvos padeda išryškinti ir atskirti svarbiausius puslapio elementus.
Paveikslėlių naudojimas minimalistinėse svetainėse turėtų būti sumažintas. Nereikalingi paveiksliukai trukdo sukoncentruoti dėmesį, apsunkina puslapio siuntimą.
Paveikslėliai, padedantys atskleisti informacijos turinį, ar supaprastinantys navigaciją puslapyje, yra naudingi.
Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad sukurti minimalistinę interneto svetainę yra paprasčiau. Juk nereikia galvoti apie paveikslėlius ir daugybės spalvų derinimą. Tačiau minimalistinė svetainė turi turėti unikalų ir išskirtinį dizainą su patogiai išdėstyta ir lengvai suprantama informacija, o tai yra sunkiau, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio.
Svarbu prisiminti, kad  harmonija yra svarbiausia minimalistinėje interneto svetainėje. Todėl išdėstymas tokiame puslapyje turi būti būtent toks.
Tinklelis (grid) yra labai naudingas kuriant minimalistines svetaines. Jis leidžia būti kūrybingu, bet kartu ir įveda tvarką, harmonizuoja dizainą.

Minimalistinių interneto puslapių pavyzdžiai:

bunchdesign.com
Dizainas susideda tik iš baltų ir juodų atspalvių. Puslapyje naudojama simetrija.

bunchdesign.com

wk.com
Paveikslėlių naudojimo minimalistiniame dizaine pavyzdys.

wk.com


bagsofjoy.net

Dėmesys koncentruojamas į raudoną ir žalią spalvas.

http://www.bagsofjoy.net/

Išvada:
Minimalistiniuose puslapiuose svarbiausia yra turinys ir naršymo patogumas. Tokios internetinės svetainės išsiskiria erdvės pojūčiu, tvarka ir harmonija.

 

Tags: , , , ,

  • http://giba.blogas.lt/ Giedrė

    Labai įdomus straipsnis. Pastebėjau, kad ir pats blog’o autorius, kurdamas savo puslapiuką, stengiasi jo neperkrauti nereikalingomis detalėmis. Nors, atrodytų, toks neperkrautas juodai baltas puslapis turėtų būti šaltas ir bedvasis, bet galbūt šriftai ar išdėstymas jį padaro visai jaukiu, maloniu akiai ir tvarkingu. Kitą vertus, turėčiau pastabą dėl straipsnių link’ų. Jie panašūs į pabrėžiamus žodžius, padaryti tuo pačiu pasviruoju šriftu. Ir, nors link’ai yra šiek tiek šviesesni, tai vis tiek trikdo. Nes atrodo, kad ir paryškintieji žodžiai yra nuorodos, ant kurių norisi paspausti. Gal autoriui reikėtų nuorodas daryti kitos spalvos ar ryškesnias?

  • frogsign

    Linkai ir italic tekstas skiriasi. Mano puslapyje tik nedidelė dalis linkų yra paryškinti su italic. Na, o dėl linkų išskyrimo, tai sutinku, kad jie tik truputėlį šviesesni. Gali būti, kad kažkiek klaidina. Reiks pagalvoti, kaip palengvinti vartotojo patirtį. Ačiū už pastebėjimą :)

  • http://www.kaunozinios.lt/naujienos/kas-svarbiausia-kuriant-minimalistini-dizaina_43570.html Kas svarbiausia kuriant minimalistinį dizainą? | Kauno Žinios

    [...] Originalus įrašas tinklaraštyje frogsign.lt [...]